Bindweefselmassage - Fysiotherapie 90
15919
page-template-default,page,page-id-15919,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage wordt toegepast op de bindweefsellaag van het lichaam, dit is de laag die zich tussen de spieren en de huid bevindt. Bindweefselmassage is een reflexzonemassage, hierbij gaat men ervan uit dat er zich op het lichaam zones bevinden die in verbinding staan met alle klieren, organen en andere lichaamsdelen. Door deze zones te stimuleren, wordt ook het orgaan gestimuleerd en zullen blokkades verdwijnen.

 

Zo’n prikkel wordt gegeven door middel van verschillende massagetechnieken met de handen. Deze technieken kunnen variëren van lichte aanrakingen (oppervlakkige strijkingen) tot het rollen van de huid. Door deze massagegreep wordt de huid en het bindweefsel gestimuleerd. Daardoor neemt de doorbloeding van de huid toe en verbetert de staat van het bindweefsel. Op deze manier kunnen zogenaamde ‘verklevingen’ verminderen.
Ook de zenuwuiteinden die in de huid en in het bindweefsel liggen, krijgen door de massage een prikkel. Het effect van deze prikkel beperkt zich niet tot de huid maar werkt door op andere delen van het lichaam.

De behandeling

 

Als eerste zal de behandelaar vragen of er klachten zijn en waar deze uit bestaan. Ook is in het vraaggesprek aandacht voor de algehele lichamelijke conditie, het mentale welbevinden en medicijngebruik. Dit doet de behandelaar omdat bindweefselmassage van invloed kan zijn op eerdere operaties en oude of al langer bestaande klachten.
De behandeling begint met een rugonderzoek dat zittend op de massagetafel wordt uitgevoerd. Hierbij wordt het bindweefsel van de rug in plooien opgetild of geduwd. Op die manier kan de behandelaar opmaken waar zich de eventuele klachtenzones bevinden.
Vervolgens wordt (liggend op de tafel) met massagegrepen in of van het bindweefsel de doorbloeding geactiveerd en de kwaliteit van het weefsel verbeterd. Afvalstoffen of verklevingen worden zo losgemaakt. De grepen worden op de rug uitgevoerd maar kunnen ook op de armen, benen, romp en gezicht plaatsvinden.
Na afloop wordt het rugonderzoek herhaald. Bindweefselmassage kan eenmalig worden uitgevoerd om onderliggende probleemzones te belichten. Maar er zijn ook meerdere behandelingen mogelijk om zo aanwezige stoornissen te verminderen.

Photo by Bruce Mars